Velice nám záleží, co naše děti jedí. Od školního roku 2016/2017 jsme za cestou kvality stravování změnili dodavatele stravy.

Dodavatel stravy

Jídlo je do školy dodáváno ze školní jídelny gymnázia PORG. Dodavatel má vlastní dopravu a jídlo dováží přímo do mateřské školy. Pro převoz jídla má mateřská škola zajištěny vlastní nerezové nádoby a termoboxy, které jsou k tomu určeny. V rámci převozu jsou termoboxy umístěny v zadní části automobilu určené výhradně pro převoz jídla. Prostor automobilu je minimálně dvakrát týdně čištěn, aby odpovídal hygienickým normám.

Po transportu je jídlo přeneseno do výdejny a při dodržování hygienických podmínek umístěno do termoportů s ohříváním, aby byla udržována teplota jídla.

PORG – gymnázium a základní škola, o.p.s.,

Lindnerova 517/ 3
180 00 Praha 8 – Libeň

Oblastní pobočka v Ostravě:

Rostislavova 7, 703 00 Ostrava

Statutární orgán – ředitelka:

PaedDr. Dagmar Dluhošová

Jednající za školní jídelnu:

Tomáš Neuvirt, jidelna@porg.cz, T: 608 418 884

Vladimír Křístek, jidelna@porg.cz, T: 608 418 884

Výdejna jídla

  • Jídlo vydává zaměstnankyně (kuchařka) s průkazem o zdravotní způsobilosti.
  • Výdejna jídla je samostatnou místností a je umístěna v budově mateřské školy.
  • Výdejní část je společně s jídelnou.
  • Vybavení jídelny tvoří stoly a židle odpovídající požadavkům věkové skupině dětí od 3 – 6let.
  • Ve letošním školním roce plánujeme zahájit dlouhodobý projekt: VŠECH PĚT POHROMADĚ, který se mimo výchovy ke správné výživě zabývá také vedením dětí ke zdravému životnímu stylu. V rámci projektu mateřská škola působí i na rodiče dětí a podporuje jejich zájem o zdravé stravování dětí v mateřské škole. Projekt navazuje na celorepublikový projekt popdorovaný nadačním fondem Albert. Více o projektu se můžete dozvědět zde: www.zdrava5.cz.

Jídelníček

Na stavbě jídelníčku pro děti spolupracuje šéfkuhař jídelny s ředitelkou školy. Jejich společným cílem je sestavovat dětem pestrý jídelníček tak, aby byl v souladu s platnými normami a zároveň odpovídal zásadám zdravého stravování.

Zařízení školního stravování je vybaveno moderní technologií. Při přípravách jídla se dodržují veškeré hygienické předpisy odpovídající normám EU. Stravování dětí je plně v souladu s platnou legislativou, je zajištěno kvalifikovaným personálem a podléhá pravidelným interním i externím kontrolám v oblasti hygieny, financování a skladby jídelníčku.

Zásady zdravého stravování v naší škole

Dostatek tekutin = pitný režim

Děti mají po celý den k dispozici neslazený a slazený ovocný a bylinkový čaj, ředěné ovocné šťávy a čistou pitnou vodu ochucenou citrusy nebo bylinkami (máta, meduňka).

Vitaminová svačinka

Každý den mají děti ve třídách „vitaminové mísy“, ze kterých podle potřeby a chuti konzumují ovoce nebo zeleninu v pestré skladbě. Využíváme zejména sezónní nabídku, která odpovídá růstu a dozrávání ovoce a zeleniny v českých podmínkách. V zimních měsících zařazujeme ovoce a zeleninu dle nabídky na trhu.

Čerstvá zelenina

Bývá součástí většiny svačin, ve formě salátů i odpovídajících obědů. Upřednostňujeme čerstvou zeleninu před sterilovanou, kterou zařazujeme minimálně.

Mléko a mléčné výrobky

Zařazujeme je téměř denně, při jejich nabídce plně respektujeme přání a volbu dítěte k jejich konzumaci. V rámci zdravého stravování preferujeme kysané mléčné výrobky, v jídelníčku se objevují i zpracované výrobky z kozího mléka.

Luštěniny a obilniny

Pokrmy z nich se objevují v jídelníčku každý týden v podobě polévek, kaší, pyré i pomazánek. Nejčastěji používanou luštěninou je cizrna, ze které se připravují sladká i slaná dětská jídla.

Maso a masné výrobky

Do jídelníčku pravidelně zařazujeme všechny druhy masa. Maso se používá zásadně čerstvé a pouze libové.

Pečivo

Nejpoužívanějším druhem je chléb, a to i chléb žitný, celozrnný, slunečnicový a grahamový. Rohlíky a housky ke svačinám jsou jak bílé, tak cereální, a to ve vyváženém poměru. Jedenkrát za dva týdny mají děti k odpolední svačině domácí sladké moučníky, které se pečou v mateřské škole (štrůdl, ovocné řezy, perník, bublanina).

Závěrem

  • Stravování dětí je oblastí, které je věnována v naší mateřské škole velká pozornost.
  • Děti jsou vedeny k samostatnosti při stolování, k odpovídajícím společenským návykům a ke konzumaci zdravých potravin.
  • Zároveň je respektováno jejich osobní tempo při jídle, množství jídla, které dítě sní a případná nechuť ke konzumaci některých potravin.
  • Děti do jídla nenutíme.